SVT:s reporter om vargarna i Tönsen: ”Väcker känslor”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Gävleborg har under veckan besökt vargtäta byar i västra Gävleborg. SVT:s reporter Arvid Jansson har gjort reportagen och på torsdagen med i studion för att berätta om besöket i Tönsen.

Det har varit stort engagemang i vår chatt om varg. Vissa anser att besluten om vargpopulationen ska tas mer regionalt än vad de gör i dag och att man har ett ansvar mot lantbrukare att licensjakten ska vara mer omfattande i vargtäta områden. Andra tycker att vargstammen inte ska begränsas och att tamdjursägare ska anpassa sig efter det.

Här är några av de tankar och åsikter som kom fram i chatten:

Vargarna i Tönsen

”Skall vi ha en levande landsbygd så måste vi plocka bort varg. Det är ingen som våga satsa på landsbygden om vi inte kan leva där.”

”Vargen har lika rätt som vi människor. Vi har inte rätt att bestämma över vår natur på de sättet. Vi förgör vår jord på alla sätt och vis de gör inte vargen.”

”Det finns för många vargar idag. Det är inte bra för nån när de blir närgångna barn och husdjur. Känns otryggt att ha vargen nära inpå och jag vågar inte låta katterna gå ut.”

Varför 300 vargar? 2015 fick Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att utreda gynnsam bevarandestatus för varg. Läs om Naturvårdsverkets beslut här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Tönsen

Mer i ämnet