Antalet vargrevir i Gävleborg har ökat avsevärt under de senaste åren. Foto: SVT/(Grafik

Länsstyrelsen om vargarna i Gävleborg: ”Har inte möjlighet att glesa ut vargstammen”

Uppdaterad
Publicerad

Att möta de nationella målen för vargstammen utan att det har en stor påverkan för tamdjursägare i vargtäta områden är en stor utmaning för Länsstyrelsen. 

– Det är en tuff balansgång, säger Simon Viklund, handläggare Länsstyrelsen Gävleborg. 

Målet nationellt för vargstammen är att uppnå så kallad ”gynnsam bevarandestatus”, det vill säga att vargen ska kunna finnas kvar på lång sikt. I Sverige är den siffran 300 individer.

Antalet vargrevir har ökat

Vargpopulationen i Gävleborg har ökat avsevärt under 2000-talet. Från ett par enstaka vargrevir år 2004 till ett 20-tal år 2020.

Vargarna i Tönsen

– Vi hade kunnat ta bort fler vargar i länet för att uppnå våra regionala mål men stammen måste klara det nationellt. Politiskt vill man ju att stammen ska spridas ut och att det blir glesare, men så länge den inte sprider sig så har vi inte möjlighet att glesa ut den, säger Simon Viklund, Handläggare på Länsstyrelsen Gävleborg. 

”Stor utmaning och tuff balansgång” – hör länsstyrelsen om vargfrågan i länet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Tönsen

Mer i ämnet