Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bonden Irene Frank tycker att den stora närvaron av varg i Gävleborg har blivit ohållbar för djurägare. Foto: SVT/Arvid Jansson

Bonden Irene från Gävleborg lever mitt i ett vargrevir: ”Är jätterädd”

Uppdaterad
Publicerad

I Tönsen söder om Kilafors ligger flera vargrevir i anslutning till byn. Bonden Irene Frank tycker att den stora närvaron av varg i Gävleborg har blivit ohållbar för djurägare. 

–Det kan inte vara så koncentrerat här i Gävleborg. Det går inte, säger hon.

Enligt 2020 års inventering finns det ungefär 365 vargindivider i Sverige. De är däremot inte särskilt utspridda och ett 20-tal vargrevir finns i västra Gävleborgs län – en stor ökning sedan början av 2000-talet.

Lever med oro

Irene Frank är bonde i byn Tönsen och menar att hon lever i oro om att hennes tamdjur ska attackeras av varg. Sveriges mål om 300 vargar sker på bekostnad av att tamdjurshållning blir ohållbar i vargtäta områden, menar Irene Frank.

– Enligt djurskyddslagen är vi skyldig att ha våra djur ute på sommaren, och djurägare är de som ger upp och slutar, säger Irene Frank.

Hör Irene beskriva sin situation i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargarna i Tönsen

Mer i ämnet