Länsväg 305, som börjar i Delsbo och går vidare upp mot Hassela och sedan in i Västernorrland är en av Sveriges sämsta länsvägar. Foto: Mikael Johansson/SVT

”Vägnätet i norra Hälsingland är bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Länsväg 305 som startar i Delsbo och går via Hassela upp mot Västernorrland är en av landets sämsta länsvägar. Det visar en ny undersökning av intresseorganisationen Motormännen.

– Vägnätet i norra Hälsingland är för bedrövligt. Riksväg 83 och 84, samt länsväg 305 är väldigt dåliga, säger Seved Röstberg på Motormännen i Gävleborg.

Det är för tredje året som Motormännen med hjälp av sina vägombudsbilar undersökt ytojämnheterna ser ut på nästan 9 000 mil väg Undersökningen gjordes sommaren 2016.

”Det är bedrövligt”

Den sämsta vägen i Gävleborg är länsväg 305 från Delsbo mot Hassela. Där är 12 procent av vägen underkänd, enligt de mätmetoder som Motormännen använder. Det är bara fem länsvägar som är sämre, därav den del av länsväg 305 som går genom Västernorrland.

Riksväg 83 som startar i Tönnebro och går via Vallsta upp till Ånge får kraftig kritik av Motormännen. Foto: Mikael Johansson/SVT

Av riksvägarna är det riksväg 83 som är den sämsta. Där är 1,2 procent av vägen underkänd.

– Den har jag själv varit med och undersökt. Den är bedrövlig. Med tanke på den stora mängd trafik som går där måste den åtgärdas på flera sätt, säger Seved Röstberg.

Protesterar för lite

Enligt Motormännen är det bilägarna som åker på de här vägarna som får betala för det dåliga underhållet.

– Av de 90 miljarder vi bilägare betalar in till staten går 20 miljarder tillbaka till vägunderhållet, det räcker ju inte till. Dessutom får vi också betala för de extra förslitningsskador som uppstår på våra bilar när vägarna är dåliga, säger Seved Röstberg.

– Både vi bilägare och kommunerna är alldeles för snälla mot de ansvariga politikerna. Vi borde skrika högre och protestera mer så Trafikverket får mer pengar för att underhålla vägarna.

Från 0,5 procent till 1,0

Tittar man på siffrorna för Gävleborg i sin helhet så anser Motormännen att 3,2 procent av vägytan på länsvägarna är underkända. Riksgenomsnittet är 2,1 procent. Av riksvägarna i länet är 0,7 procent av vägytan underkänd. Riksgenomsnittet är 0,9.

Total är 1 procent av vägytan underkänd på de vägar som undersökts i Gävleborg förra året. Undersökningen som gjordes 2015 visade att 0,5 procent var underkänd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer