Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Henrik Löfling, Lärarförbundets skyddsombud, berätta om vad konsekvenserna för lärare och elever blir av trångboddheten. Foto: SVT

Lönnbergsskolan i Bergsjö tvingas neka elever – två klasser utan klassrum

Uppdaterad
Publicerad

Lönnbergsskolan i Bergsjö är i akut behov av större lokaler, rektorn har infört intagningsstopp och skyddsombudet har anmält kommunen till Arbetsmiljöverket.

Den kommunala lågstadieskolan med 164 elever, från förskoleklass upp till årskurs tre är fördelade på åtta klasser, men det finns bara sex klassrum. Grupprum har blivit permanenta klassrum och personalutrymmen, korridorer och hallar utnyttjas maximalt.

– Det finns inte rum till kurator och skolsköterska, de kan få sitta i matsalen eller leta upp något för tillfället ledigt rum och vi på fritids har vårt förråd på personaltoaletten, säger skyddsombudet för Lärarförbundet, Henrik Löfling.

Elever nekas börja

Från och med augusti har rektorn, Per Dahlström, beslutat om intagningsstopp på grund av lokalbristen. En elev har redan nekats plats.

– Det är ju katastrof. Det är inte roligt på något sätt. Lönnbergsskolan är en jättebra skola med hög kvalitet och duktiga pedagoger och jag vill att barnen ska ha bra möjligheter så det är tråkigt att lokalerna ska sätta en gräns på att ta in fler barn, säger Per Dahlström.

Personalen mår dåligt

I anmälan till Arbetsmiljöverket skriver skyddsombudet att personalens tålamod och uthållighet har utmanats under lång tid. Flera lärare är sjukskrivna p.g.a. arbetsmiljöproblem som beror på trångboddheten.

Kommunen är medveten om problemen, men kommunalrådet Ola Wigg (S) tror inte på en kortsiktig lösning.

Hör Lärarförbundets skyddsombud berätta om konsekvenserna för lärare och elever i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer