Foto: Cecilia Eriksson Granér/ SVT

Lärarvikarie i Söderhamn får skärpt straff för sexbrott mot barn

Publicerad

Den lärarvikarie i Söderhamn som tidigare dömts i tingsrätten för flera sexbrott mot minderåriga elever får nu skärpt straff av hovrätten. Bland annat bedöms en händelse på ett badhus som allvarligare.

En 21-årig lärarvikarie i Söderhamn dömdes till nio månaders fängelse av Hudiksvalls tingsrätt för flera sexbrott mot elever på den skola han jobbade på. De flesta övergrepp har skett i samband med att lärarvikarien har hjälpt barnen i duschen.

Nu skärper Hovrätten för nedre Norrland straffet till fängelse i ett år och tre månader.

Dels gör hovrätten bedömningen att ett av brotten som skedde i duschen på ett badhus är att bedöma som sexuellt övergrepp mot barn, där bedömde tingsrätten att det rörde sig om sexuellt ofredande.

Vidare fälls lärarvikarien för ytterligare två fall av sexuellt övergrepp mot barn och tre fall av sexuellt ofredande. Brotten har begåtts under samma tidsperiod som de andra övergreppen.

Ytterligare en utredning pågår mot lärarvikarien, det handlar om våldtäkt mot barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.