Foto: SVT

Lärarvikarien i rätten – misstänks ha förgripit sig på 17 barn

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår rättegången mot den lärarvikarie i Söderhamn som misstänks ha förgripit sig på 17 barn. Åtalet omfattar 30 åtalspunkter.

Den misstänkte lärarvikarien kom sist av alla in i rättssalen i Gävle tingsrätt. Under åklagare Therese Stensson sakframställan kollade han ner i bordet. 

Nekar till brott

Lärarvikarien nekar till brott. Han säger till rätten via sin försvarare Karl-Gösta Myhrberg att han kan ha kommit åt barnens könsorgan vid lek eller när de suttit i hans knä och läst. Men det har då bara handlat om flyktiga och oavsiktliga beröringar.

Lärarvikare dömd för sexbrott

Misstankar kom fram i enkäter

Det var när elever på en skola i Söderhamn skulle svara på en enkät som det kom fram uppgifter om att den misstänkta mannen skulle ha förgripit sig på flera barn.

Bland annat ska han ha ”hjälpt” barnen att tvåla in sig när de duschat efter en lektion. Han ska då ha smekt och tagit på barnens könsorgan.

Enligt åtalet är det totalt 15 pojkar som har utsatts för övergrepp och två flickor.

Misstänks för 30 olika fall

Lärarvikarien är misstänkt för sexuella övergrepp på barn på 20 åtalspunkter. Han misstänks också för sex fall av sexuellt ofredande och tre fall av ofredande. I åtalet finns också ett fall av misstänkt för barnpornografibrott.

– Eftersom det är så många barn så tycker jag att bevisläget ser bra ut. De har beskrivit ungefär liknande situationer och ungefär på samma sätt, menar Therese Stensson.

Kan det inte vara som han säger att han bara kommit åt de här barnen flyktigt och oavsiktligt?

Det är inte alls så barnen beskriver det, så det är inte min uppfattning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarvikare dömd för sexbrott

Mer i ämnet