Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) från Gävleborg vill se en lagändring så att kommuner beviljar bostadsanpassningsbidrag för elrullstolsgarage, Foto: SVT/Arvid Jansson

Lars Beckman (M) kräver ny lagstiftning om rullstolsgarage

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan berättade vi om Tommy Ericsson från Bodås i Hofors kommun som nekas bostadsanpassningsbidrag från kommunen för ett garage till sin elrullstol. Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) från Gävleborg kräver nu en lagändring.

Det är regionerna som beviljar rätten till elrullstolar till personer som behöver. Förutsättningen är att de har en godkänd förvaringsplats för elrullstolen. Kommunerna däremot ger inte bidrag för rullstolsgaragen eftersom det inte uppfyller kraven för bostadsanpassningsbidrag.

Tommie Ericsson i Bodås har nekats bidrag för ett garage och han är inte ensam. I Vänersborg har ett liknande fall överklagats hela vägen till högsta förvaltningsdomstolen. Den 23 december kom domen, som precis som Hofors kommun, hänvisar till att elrullstolsgarage inte har stöd i lagen om bostadsanpassning.

Frågan till Hallengren

Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) skrev tidigare i december en skriftlig fråga till socialminister Lena Hallengren (S) om vilka åtgärder som ska vidtas för att säkerställa att personer har tillgång till rullstolsgarage. I svaret från 16 december står bland annat:

”I förarbetena anges också avsikten att bidrag i vissa fall ska kunna lämnas för enklare förråd för rullstol och andra viktiga hjälpmedel” skriver hon.

Kallar till debatt

Beckman menar att Hallengrens svar och högsta förvaltningsdomstolens dom visar att lagstiftarnas avsikt och domstolarnas tolkning av lagen går isär och en lagändring krävs. 

– Vi förtydligade den här lagstiftningen för några år sedan och det var aldrig tanken att plocka bort några rullstolsgarage ur lagstiftningen, säger Lars Beckman (M).

Beckman kommer efter jul att kalla socialministern till en debatt för att fråga vad regeringen tänker göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.