Foto: Ny lag ska göra det lättare att hämta ut pengar.

Ska bli lättare att ta ut kontanter – max 25 kilometer till bankomaten

Uppdaterad
Publicerad

Nu skall det bli lättare att hämta ut och sätta in pengar, särskilt i glesbygden. Den nya lagen om bankernas kontanthantering som gäller från​ årsskiftet tvingar banker att säkra att det finns kontanthantering.

Enligt lagen ska 99.7 procent av befolkningen kunna göra kontantuttag inom ett avstånd på max 25 kilometer. 98 procent skall kunna lämna och sätta in pengar inom 25 kilometer.​

Under 2020 ska bankerna rapportera till regeringen hur det ser ut. Post och telestyrelsen fastställer sedan reglerna och 2021 kommer lagen i ”skarpt läge”​.

Finns vita fläckar

Om det blir fler bankomater eller andra typer av utlämningsställen skall också utredas under året.​ I Gävleborg finns det gott om vita fläckar där det inte går att hämta ut pengar.​​

– 25 kilometer låter som en dröm. Här är avståndet stora, särskilt  i norra delen av länet. Det kostar att ha ett samhälle som fungerar, det måste man räkna med helt enkelt, säger Berit Lövgren, enhetschef på länsstyrelsen i Gävleborg​.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.