Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gävlemoskéns ledning har träffat Abo Raad: ”Vi tror han slipper utvisning” Foto: SVT

Gävlemoskéns ledning har träffat Abo Raad: ”Vi tror han slipper utvisning”

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått omkring fem månader sedan Gävleimamen Riyad Abdulkarim Jassim, eller Abo Raad som han kallas, och fem andra greps eftersom de av Säpo anses utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Under tiden de väntar på regeringens besked om vad som ska hända har anhöriga och representanter för moskén nu fått träffa imamen.

– Han mår bra. Han är stabil och han är säker på att han inte har gjort något som stämmer med de här anklagelserna, säger Nizam Hindi som är talesperson för Gävlemoskén och en av dem som fått besöka de förvarstagna.

Hur har det här påverkat honom tror du?

– Jag tror inte det har påverkat honom i någon större utsträckning. Han är troende muslim och tror på sin sak, säger Nizam Hindi.

Anses ha uppmuntrat till extremism

På många sätt pågår verksamheten i al Rashideen-moskén i Gävle som vanligt. Samtidigt är situationen allt annat än normal eftersom imamen Abo Raad och flera andra med anknytning till gävlemoskén, däribland imamens son, riskerar att utvisas. De anses enligt Säpo vara ett hot mot rikets säkerhet genom att bidra till radikalisering och uppmuntra till extremism.

Abo Raad är dessutom åtalad misstänkt för att ha hotat en journalist från Gefle Dagblad. 

Väntar på regeringens beslut

I augusti slog Migrationsöverdomstolen fast att männen ska utvisas, men samtidigt att utvisningen inte kan verkställas i nuläget eftersom det finns en hotbild i deras hemländer. Nu ligger ärendet hos regeringen som ännu inte fattat något beslut. Men Nizam Hindi tror inte att utvisningen kommer att genomföras.

– Vi är inte väldigt oroliga. Men om han ändå utvisas får det allvarliga konsekvenser både för hans säkerhet och för moskéns framtid. Inte så att moskén ska stänga, men verksamheten drabbas till en början.

Har ni hittat anledning att rannsaka det budskap som predikas här i moskén?

– Nej, faktiskt inte. Vi förstår inte varför det blivit så här, säger Nizam Hindi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muslimska ledare tagna i förvar

Mer i ämnet