Skärmdump på SMS som Linnéa fått

Linnéa Claeson tar strid mot sexhatet på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Instagramkontot assholesonline har fått stor uppmärksamhet. Där outas nättrollen i hopp om eftertanke. Och i dag var Linnéa Claeson i Söderhamn för att berätta om sin kamp mot sextrakasserierna på nätet.

Linnéa Claeson syns överallt just nu. Hon är elithandbollsspelaren med det rosade instagramkontot ”assholesonline”, vars syfte är att offentliggöra de sexuella kränkningar som tjejer och kvinnor varje dag tvingas stå ut med. En gång för alla vill hon göra upp med näthatet.

– Jag möter hatarna med humor och allvar. Jag skvallrar för deras mammor och pappor. Många blir chockade. Jag tror inte att män är vana vid att deras oacceptabla beteende får konsekvenser, säger Linnéa Claeson, som i dag föreläste på Söderhamns pride.

Sexinviter från män

Hon var bara i 10-årsåldern när hon för första gången fick sexinviter från äldre män på chattar och sedan dess har det bara blivit värre och värre. I dag är grova sexuella trakasserier, sexinviter, penisbilder och hat, tyvärr bara en vardag.

Skärmdump på SMS som Linnéa fått

Hur har vi då hamnat där vi är idag, att folk skriver exakt vad som helst till andra?

– Vi glömmer bort att internet är på riktigt. Det är riktiga människor som skriver till varandra, det är inte bara nättroll, säger Linnéa Claeson och fortsätter.

– Det är jätteviktigt att vi ändrar den attityden och börjar bete oss som vi vill göra face to face.

TV: Se ett längre inslag om Linnéa Claeson här

Skärmdump på SMS som Linnéa fått

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.