Två människor blev mördade i Råbo utanför Hudiksvall av en 20-årig man, kort före julen 2016. Det var ett av flertalet svåra våldsbrott i länet senaste året.

Lista: Flertal mordutredningar i Gävleborg det senaste året

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal mordutredningar har pågått i Gävleborg det senaste året. Här är de mest kända.

I februari 2017 konstaterade polisen i Gävleborg att det pågick rekordmånga mordutredningar i länet. Fyra mordfall med fem döda var då under utredning. Under året har flera mordutredningar tillkommit.

Bollnäsmordet

Den 16 december 2016 knivskars en 55-årig man till döds i en lägenhet i Bollnäs. En 46-årig man döms senare för mordet till livstids fängelse.

Dubbelmordet i Råbo

En 71-årig kvinna och en 62-årig man hittas mördade kvällen den 22 december 2016 strax utanför Hudiksvall. En 20-årig man grips, och döms i juni 2017 till rättspsykiatrisk vård.

Sätramordet

En 16-årig pojke hittas den 9 februari 2017 död på en cykelväg i Sätra i Gävle. En 17-årig pojke grips och häktas, misstänkt för att ha begått knivdådet. Han döms i augusti 2017 för mord. Rivalitet över en flicka tros vara orsak. Straffet blir drygt tre års sluten ungdomsvård.

Tovamordet

Den 13 maj försvann 19-åriga Tova Moberg i Hudiksvallsområdet. Hennes kropp hittas natten mot 16 maj i en sjö. En 22-årig man, tidigare pojkvän till Tova Moberg, misstänks för mordet och åtalades för mord den 17 november 2017. Nu väntar rättegång.

Kidnappningsmordet

Under 2017 har den omfattande mordutredningen av det så kallade kidnappningsmordet tagit stora polisresurser. En 23-årig man kidnappades i Gävle den 4 april 2016 och hittades mördad utanför Sundsvall. Fem personer åtalades och dömdes i juli 2017 av tingsrätten till livstids fängelse för mord. Domen överklagades till hovrätten.

Nytt Bollnäsmord

En man i 50-årsåldern hittades svårt skadad i Bollnäs på söndag 19 november 2017. Mannen avled vilket meddelades av polisen på måndagen, och nu pågår en polisutredning med brottsrubriceringen mord.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.