Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnea och Mia Åkerblom bodde på Ljusbacken när det begav sig. Hör dem berätta om tiden på kollektivboendet. Foto: Lari Honkanen/SVT

Mia och Linnea bodde på kollektivet i Delsbo: Dom kallade oss för kackare

Uppdaterad
Publicerad

I år fyller Delsbokollektivet Ljusbacken 50 år. SVT har träffat Mia och Linnea Åkerblom som bodde på Ljusbacken i nio år. De berättar om ryktena som florerade om Ljusbacken bland de övriga som bodde i Delsbo.

Mor och dotter Mia och Linnea Åkerblom bodde på Ljusbacken mellan åren 1975 och 1984. På den tiden var de boende på Ljusbacken mera självförsörjande än vad kollektivet är idag berättar Mika Åkerblom. Man importerade ärter, bönor och hasselnötter i stora säckar från Frihamnen i Stockholm, men var självförsörjande på grönsaker, mjölk och smör, i sann gröna vågen-anda.

– Vi hade fjällkor som vi mjölkade varje dag, säger Mia Åkerblom.

Gröna vågen

Vad var Ljusbackens filosofi?

– Alla hade en vision om normbrytande, att inte behöva följa fårskocken, säger Linnea Åkerblom.

Hon menar att hon tagit till sig och haft nytta av denna lärdom från Ljusbacken i sitt liv.

”Dom kallade oss för kackare”

De som bodde på Ljusbacken kallades för ljusbackare. Samvaron med det omkringliggande samhället Delsbo var inte så tätt, utan det uppstod ett ”vi och dom” där de utomstående kallade Ljusbackarna för Ljuskackare eller gott och gott kackare.

– De andra barnen kallade oss för kackare. Men vi brydde oss inte, för vi tyckte att vi var coolare än de, skrattar Linnea Åkerblom.

Klicka på videon och hör Mia och Linnea Åkerblom berätta om hur det var att bo på Ljusbacken i början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna vågen

Mer i ämnet