Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med på visning av Ljusdals utomhuskonst – här finns fasadmålningar av kända konstnärer från hela världen. Foto: Maria Broberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hemvändarens idé blev verklighet – se de unika väggmålningarna i Ljusdal

Uppdaterad
Publicerad

”Här har det inte hänt någonting!” tyckte konstnären Charlie Granberg när han flyttade tillbaka till Ljusdal efter att ha bott i Stockholm. Då fick han en idé om att göra hela bygden till världens största konstutställning – och kommunen hakade på. I dag har många av husen stora muralmålningar.

Charlie Granberg säger att väggkonsten har ändrat Ljusdalsbornas syn på konst.

– När jag började prata om det här trodde de flesta att det handlade om bokstäver och taggar. Folk hade ingen koll, men nu vet de att det kan se ut på väldigt olika sätt.

Färgen håller i minst 30 år

Fasadmålningarna finns utspridda i hela Ljusdal. Charlie Granberg tror att målningarna kommer att vara lika populära längre fram i tiden.

– Färgen är garanterad att sitta i 30 år och sedan solbleks det med tiden, men tanken nu är att det ska tillkomma fler målningar hela tiden. En ny målning per år borde vi få till.

Elin Sundberg, kulturchef i Ljusdal. Foto: Maria Broberg/SVT

Varken konstnären eller kulturchefen Elin Sundberg tror att det finns risk för att målningarna blir förstörda. Elin Sundberg säger också att hon har svårt att se att man inte skulle tycka det är lika fantastiskt i framtiden.

– Det finns en oerhörd stolthet över den här platsen. Det finns inget det har blivit klottrat på. Man vill visa turister och släktingar den här platsen, säger Elin Sundberg om Bagargränd.

Flera av väggmålningarna på Bagargränd kom till i samband med gatukonstfestivalen Artscape 2019. Då fanns konstnärer från hela världen på plats och målade.

Beslut om graffittivägg

Ljusdals stora konstprojekt har också lett till diskussioner om en laglig graffitivägg där alla kan uttrycka sin kreativitet. I veckan beslutade kommunen att den ska bli av.

Charlie Granberg har tagit fram ett förslag med en vägg av cementklossar som kan användas i väntan på att den permanenta graffitiväggen blir klar. På sikt hoppas kulturskolan kunna ha kurser och annan verksamhet vid graffitiväggen.

Charlie Granbergs första väggmålning i Ljusdal blev en tiger – se varför i videon nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlie Granbergs märkliga dröm blev en tiger på hus i Ljusdal Foto: Maria Broberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med på visning av Ljusdals utomhuskonst – här finns fasadmålningar av kända konstnärer från hela världen. Foto: Maria Broberg/SVT
I Ljusdal finns fasadmålningar av kända konstnärer från hela världen utspridda. Foto: Maria Broberg/SVT