Ljusdals kommun behöver spara pengar och har därför tampats med frågan om Hybo skola bör avvecklas. Foto: TT/Henrik Montgomery

Ljusdals kommun misslyckas ta beslut om Hybo skolas framtid

Publicerad

Hybo skolas framtid i Ljusdal har diskuterats i flera år. I dag skulle ett första beslut tas om skolan med omkring 45 elever ska avvecklas och eleverna spridas ut bland kommunens andra skolor. Men någon majoritet fanns inte i utbildningsnämnden och nu är ärendet helt tillbakadraget.
– För barnens skull borde vi tagit ett beslut i dag, säger Stina Bolin (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna drev frågan om avveckling för att få till en sådan och hade ett tag med sig en majoritet i utbildningsnämnden. Men majoriteten uteblev tidigare i veckan och någon avveckling beslutades det alltså inte om. Anledningen till att nedläggning diskuteras är bland annat för att stärka kommunens ekonomi och få ökad lärarbehörighet.

– Bara Sverigedemokraterna och Ljusdalsbygdens parti är emot avveckling men Valliansen med Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet vill ha mer information innan de fattar beslut, säger Stina Bolin.

Deadline i juni

Och mer information kommer det att bli. Nu har utbildningsförvaltningen fram tills slutet av juni på sig att framställa en långtidsplan och ett funktionsprogram. Där ska det redovisas hur kommunens samtliga skolor ska samordnas för att kommunens ekonomi ska bättras på samtidigt som skolstandarden ska förbättras med ökad lärarbehörighet.

– Planen ska vara klar i juni men jag törs inte svara på om man blir klar tills dess. Och det är omöjligt att säga när nämnden tar beslut om Hybo skola igen. Jag hoppas ett beslut tas i år, säger Stina Bolin.

Manifestation mot avveckling

Avvecklas Hybo skola kan enligt Stina Bolin Stenhamreskolan ta emot samtliga elever utan att några extra åtgärder behöver sättas in, men alla är inte överens. Utanför kommunhuset deltog bland annat föräldrar som är emot att skolan läggs ned, i en manifestation.

– Alla barn på Hybo skola skulle inte klara sig på andra skolor. På Hybo skola finns ett lugn och en trygghet med skog och skidspår. Alla skulle inte klara av stökiga miljöer som det kan vara på andra ställen. Dessutom är Hybo skola en skola med Reggio Emilia-pedagogik som inte finns överallt, säger Sven Nilsson, som är engagerad i arbetet att behålla skolan.

Han fortsätter:

– Hybo skola styrs hårt av kommunen och stryps av kommunen så att vi inte får nya elever och blir för små för att vara vettiga att ha kvar, säger Sven Nilsson.

Något som är säkert är att frågan om Hybo skola inte är avslutad. När ett beslut väl tas i utbildningsnämnden kommer frågan senare att tas upp i kommunstyrelsen och slutligen i kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer