Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör eleven Alva Larsson berätta om sina reflektioner från branden och museipedagogen om varför temadagen behövs. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Skolbarn från Los och Färila fördjupar sig i brändernas allvar

Uppdaterad
Publicerad

Det var många som påverkades av bränderna i Ljusdals kommun förra sommaren. Under veckan ska alla skolbarn i Los och Färila fördjupa sig och reflektera över skogen, bränder och klimatet.

På Hälsinglands museums utställning ”Samling vid elden” i Färila får man se exklusiva bilder bakom kulisserna av bränderna från förra sommaren. Utifrån utställningen får elever från Los och Färila skola i olika grupparbeten t.ex fokusera på vad bränderna ställde till med.

– Av alla blixtar som slog ner var det bara en som slog ner i ett träd och skapade eld eftersom att det var så torrt. Det är lite läskigt att det kan bli så, säger Alex Haltakov från Los.

– Skolan och badhuset var ju avstängt och det var mycket folk överallt här i centrum i Färila, säger Alva Larsson från Färila.

Stort engagemang i bygden

Under den tid bränderna härjade fick vi se en styrka i lokalsamhället som många inte visste fanns. Det var något eleverna fick prata om.

– Det handlar också om att värna hembygden och varandra. Vi har fått sett lokalsamhällets styrka, hur man ställer upp för varandra. Det är viktigt att hålla det vid liv och fortsätta att utveckla känslan av att hjälpas åt och att vi är tillsammans, säger museipedagog Lars Berglund från Hälsinglands museum.

Fotografierna i Hälsinglands musems utställning är tagna av Peter Hoelstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet