– Jag överväger att avbryta rättegången och ta om den, säger Bengt-Olov Horn, domare. Foto: SVT

Domaren i Ljusnemordsfallet avbryter rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen skulle förhandlingarna i den pågående rättegången om det misstänkta mordet i Ljusne äga rum vid Hudiksvalls tingsrätt. Men domaren beslutade att rättegången ska tas om, efter att åklagaren kommit med nya uppgifter i en ny stämningsansökan.

Rätten samlades under onsdagen. Målet gäller det knivmord som skedde i början av året i Ljusne. Men efter att åklagaren lämnat in en i princip helt ny stämningsansökan under tisdagen var rättens ordförande märkbart irriterad.

– Det är i princip en helt ny stämningsansökan och det är inte alls tillfredsställande. Jag överväger att avbryta rättegången och ta om den, säger Bengt-Olov Horn, domare.

Misstänkt mord i Ljusne

När rättegången startade under onsdagsmorgonen var dessutom en av de tilltalade av oklar anledning inte närvarande. Huruvida rättegången kan fortsätta trots den bristfälliga stämningsansökan kan först bestämmas när den nu frånvarande mannen infinner sig till tingsrätten.

– Jag ber om ursäkt för att stämningsansökan kom så sent, säger Arek Nowak, åklagare.

I den nya stämningsansökan har en viktig punkt ändrats. En av de åtalade är inte längre åtalad för medhjälp till mord utan för medhjälp till grov misshandel.

Efter lunchtid kom beslut av domaren om att skjuta upp rättegången. Den ska tas upp längre fram, och tingsrätten kommer att kalla till ny förhandling.

Den misstänkte ska stanna kvar i häktet under tiden. De nya uppgifterna i stämningsansökan och det långa uppehållet som nu var varit i rättegången är några av skälen till tingsrättens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Ljusne

Mer i ämnet