Nu ska lukten bort från Skutskär

Uppdaterad
Publicerad

En investering på 150 miljoner ska minska utsläppen av svavelhaltiga gaser – och därmed lukten från Skutskär bruk– med upp till 80 procent. Just nu testkörs en ny anläggning på som ska åstadkomma det Skutskärsborna hoppats på under lång tid – en luktlösare vardag.

Det har talats länge om att minska eller helt få bort lukten från Skutskärs bruk. Nu är det så nära att man kan räkna tiden dit i veckor snarare än månader, år och decennier. 

– Vi har installerat ett svaggassystem. Det innebär egentligen ett rörsystem som vi ansluter till olika punkter där vi samlar in svavelhaltiga gaser, som vi leder till en sodapanna där de förbränns, säger Hans Sjöberg, chef för teknikavdelning på Skutskärs bruk.

”Lukt vi är känsliga för”

Man håller på att testa anläggningen som kommer att börja få effekt inom två veckor. Man tänker sig en 70- till 80-procentig minskning av mängden utsläpp av just dessa gaser. Det går inte att säga säkert att lukten, framförallt den upplevda lukten, kommer att minska i lika stor utsträckning.

– Det här är en lukt vi är väldigt känsliga för, varnar Hans Sjöberg.

EU-regler bakom anläggning

Skutskärs bruk satsade 150 miljoner i svaggasanläggningen. Att den minskar lukten från fabriken är bra, men inte anledningen till investeringen. Den handlar i stället om en anpassning till strängare EU-regler. Svavelhaltiga gaser är försurande för sjöar och skogar.

Många som bor i Skutskär störs av lukten från bruket – andra tar den med jämnmod. 

– Det luktar pengar, brukar man säga... Men allvarligt talat, inte gör den mig något, säger Patrik Frej, Skutskärsbo, om svavellukten.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer