Polisen försöker hitta personerna som säger sig laga vattenläckor i badrummet. Foto: Bertil Ericson / TT

Polisen jagar rörmokarliga

Uppdaterad
Publicerad

En ny typ av åldringsbrott har inträffat i dag i Söderhamn och Hudiksvall. Förövare försöker lura sig in hos äldre människor och låtsas att de ska utföra jobb med vattenledningar.

Det första brottet skedde på Stamvägen i Söderhamn vid 13-tiden på torsdagen. En 91-årig man drabbades av tilltaget. Han ska ha fått ett samtal om att uppringaren skulle komma och titta på en vattenläcka.

Väl på plats förmådde tre personer, en kvinna och två män, den gamle mannen att dra sitt bankomatkort i en liten elektronisk dosa. Polisen tror att kortet skimmades i det skedet.

De tre personerna sa sedan de att de skulle gå ner i bilen efter ett kvitto.
– Men de kom aldrig tillbaka, säger Sven-Erik Hammar, vakthavande befäl vid polisen.

Den 91-åriga mannen saknar även en ny mobil som låg i en ask.

Polis på plats upptäckte att flertalet lådor är utdragna i lägenheten. Polisen har hjälp mannen att spärra sitt kort. Tyvärr kan det vara så att gärningsmännen redan hunnit ta ut pengar, enligt polisen.

Rör sig norrut

Vid 16.45 kom ett nytt larm. Denna gång från Hornslandet strax norr om Hudiksvall. En man född på 30-talet råkade ut för samma sak.
– De hävdade att de skulle utföra jobb i badrummet hos mannen, säger Sven-Erik Hammar.

Mannen anade dock oråd och jagade personerna på flykten. Allt tyder på att det är samma gärningsmän.

Polisen uppmanar nu allmänheten att vara försiktig om det kommer folk och påstår att de ska utföra sånt här arbete i hemmet.
– Man ska inte släppa in okända. Framför allt inte de som säger att de ska laga vattenläckor.

Vilken typ av fordon förövarna färdas i är okänt. Polisen vill därför ha in tips på bilar och personer som kan ha med ärendena att göra.

Ännu ett fall under torsdagen

Även i Borlänge råkade en man på ett service boende ut för bedragare tidigare under dagen. Det var en 94-åring som fick besök av en man som sade sig vara från bostadsbolaget. Mannens plånbok stals när besökaren skulle ”kontrollera elementen”. Strax efter besöket upptäcktes att mannens konto tömts på 20.000 kronor. Kvar fanns endast 38 öre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer