Foto: TT

Polisen varnar för rörmokarliga

Uppdaterad
Publicerad

Den stöld- och skimningsliga som varit verksam i Gävletrakten och Dalarna ser ut att ha rört sig norrut. Under lördagen fick en man i Härnösand påhälsning av tre personer som tros kan vara inblandade i stölderna söderöver.

Vid fyratiden på lördagseftermiddagen fick en äldre man på Murberget besök av en man och två kvinnor. Enligt polisen är det oklart vad de ville eftersom mannen bad dem gå och stängde dörren när han inte kände igen dem.

 Polisen tror dock att händelsen kan ha samband med tidigare brott i bland annat Gävleborg. I de fallen ska en man och två kvinnor ha lurat sig in hos äldre personer genom att uppge att de kommit för att laga vattenläckor.

Begått stölder

När det gäller händelsen på Murberget i Härnösand ska inget brott ha begåtts, men tidigare har äldre bland annat fått sina kort skimmade. Förövare ska också ha letat igenom lådor och stulit plånböcker.

Polisen vädjar om hjälp

Nu varnar polisen för att den här ligan kan röra sig snabbt genom landet och vara på väg norrut. Man vädjar också om hjälp från yngre anhöriga:

”Det kan vara bra att man som anhörig pratar med sina äldre och varnar för just det här, då man får telefonsamtal som man inte känner igen och någon som vill komma in i bostaden eller lägenheten. Ge rådet att de ringer anhöriga och berättar vad som hänt” – skriver polisen på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer