Uno, 85, jagade iväg bedragarna

Publicerad

En ny typ av åldringsbrott har uppdagats i dagarna. Två äldre personer i Hälsingland fick under torsdagen besök av några som uppgav att de skulle laga en vattenläcka.

85-årige Uno Romö fick igår ett telefonsamtal från en okänd kvinna. Hon uppgav att det var en vattenläcka i hans hus som de skulle komma för att åtgärda. En stund senare dök de upp tre personer på gården.

– Det kom två killar och en tjej i 25-30 årsåldern som ville komma in i badrummet. Jag tänkte, har de inga grejer med sig, hur ska det gå till? Då frågade jag efter legitimation, men de förstod inte. Då tog jag i och skrek, ta för fan fram legitimationen. Då stack de iväg. Jag blev så otroligt förargad för jag kände att jag var utsatt av ett överfall på något vis, berättar Uno Romö.

Identisk händelse

En i stort sett identisk händelse inträffade enligt polisen tidigare samma dag hos en 91-årig man i Söderhamn. Där lyckades de tre personerna få mannen att dra sitt bankomatkort i en liten elektronisk dosa. Polisen tror att kortet har skimmats. Förövarna har också rivit ut lådor och letat runt i lägenheten. Polisen i Gävleborg varnar äldre för att släppa in okända i sina bostäder.

– De som begår sådana här typ av brott rör sig väldigt fort och snabbt över stora ytor. Vi har inte sett hur de färdas, men vi är ganska säker på att de färdas i ett fordon. Den 85-åriga mannen i Hudiksvall har inte sett någon bil, men tror att de parkerade en bit därifrån och sen försvann med ett fordon, säger Mikael Hedström på polisen Gävleborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer