Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pyramidformade gummimattor ska minska spårspringet. Hör Kenneth Svensson, projektledare på Trafikverket. Foto: SVT

Experiment i Hudik och Gävle stoppar spårspringare

Publicerad

Att lägga ut gummimattor för att stoppa människor att gå på järnvägsspåren har visat sig mycket lyckat. Gävle och Hudiksvall var två av orterna där experimentet har gett resultat.

– Trafikverket har som mål att halvera antalet omkomna på järnvägsspåren fram till 2020. De här gummimattorna är ett komplement till stängsel och kameraövervakning, säger Kenneth Svensson, projektledare på Trafikverket.

Minskat med hälften

Mattorna är besvärliga att gå på.

Det var för knappt ett år sedan som Trafikverket bestämde sig för att testa gummimattorna på sex orter i landet där man hade stora problem med att människor använde spårområdena som gångvägar.

Mattorna är gjorda av återvunna bildäck de en och en halv decimeter höga pyramiderna gör det mycket svårt att gå på dem.

Under fem månader lades mattorna ut och området övervakades. Resultatet blev mycket gott. I Gävle minskade de obehöriga passagerna med hälften, i Hudiksvall hade man 3 passager genom tunneln under testperioden.

– Vi har haft ett antal platser i landet där vi inte lade ut mattor och på de ställena har antalet obehöriga som passerar över spåren ökat, säger Kenneth Svensson.

Stor samhällsnytta

Samhällsnyttan med de här mattorna är stora. Enligt de beräkningar man gjort i projektet räcker det med att man minskar tågstopp orsakade av obehöriga på spåren med 12 minuter på en plats så har man tagit igen kostnaderna.

– Vi hoppas att inom ett års tid kan det här börja läggas ut på platser där det behövs, säger Kenneth Svensson.

Mattorna kommer att fortsätta att ligga kvar i både Gävle och Hudiksvall.

Kort om tågpåkörningar

Visa

Varje år omkommer runt 100 personer i Sverige av tågpåkörningar. Minst 3 av 4 fall är självmord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer