arkivbild. Foto: Mikael Johansson/SVT

Majoriteten: Gratis kollektivtrafik till alla ungdomar i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i Region Gävleborg vill att Vänsterpartiets satsning på gratis kollektivtrafik under sommarlovet ska utökas. De styrande partierna vill att alla ungdomar i Gävleborg ska få resa gratis.

Vänsterpartiet har sedan tidigare fått genom en satsning på gratis kollektivtrafik för unga i regeringens budget. Det gäller under sommarlovet för alla skolungdomar i Sverige mellan 12-18 år. 

Ska gälla alla ungdomar

Nu föreslår majoriteten i Region Gävleborg, det vill säga Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern, en utökning av satsningen. 

De vill att alla ungdomar i länet ska få gratis. Det skulle betyda fria resor också för ungdomar som inte går gymnasiet, har förlängd studietid eller är asylsökande.

–  Att kollektivtrafiken är tillgänglig för alla är en viktig del av omfördelningspolitiken och en bra bieffekt är att det även är klimatsmart, säger Petra Modée, gruppledare för Vänsterpartiet i Region Gävleborg i ett uttalande.

Beslutet fattas i regionfullmäktige på torsdag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.