Man åtalad för misshandel av spädbarn

Uppdaterad
Publicerad

En man i Sandviken har åtalats för att ha misshandlat sina månadsgamla tvillingar. Flickan och pojken fick svåra skador.

Flickan kom in akut till Gävle sjukhus i januari med lårbensbrott och även i februari med ännu fler svåra skador. Då upptäcktes att även pojken var svårt skadad. Pappan misstänks för ”synnerligen grov misshandel”.

– Skadorna är så pass omfattande och barnen har svävat i livsfara. Dottern är mest allvarligt skadad medan pojken är i bättre skick, säger åklagaren Carl-Johan Granlund.

I stämningsansökan står att pappan visat ”synnerlig hänsynslöshet genom att misshandla ett skyddslöst spädbarn som han haft i sin vård”.

Misshandlade spädbarn i Sandviken

Utöver lårbensbrott, som dottern fick när hon trycktes mot ett skötbord, fick flickan bland annat revbensfrakturer och en blödning i hjärnan. Pojken hade skallfrakturer. Båda barnen ska ha skakats kraftigt.

Häktad sedan 22 februari

Allt uppdagades när flickan kom in till sjukhuset och sjukhuset anmälde då skadan till socialtjänsten, en anmälan som finns med i utredningen. Men socialtjänsten polisanmälde inte det som hänt, enligt åklagaren. Det skedde först när hon kom in skadad i februari.

– Det kom till vår kännedom först när de kom in andra gången. Då polisanmälde sjukhuset, säger Granlund.

Pappan, i 30-årsåldern, har varit häktad sedan 22 februari. I början var även mamman häktad, men hon är helt avskriven från utredningen. Rättegången inleds den 11 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandlade spädbarn i Sandviken

Mer i ämnet