Sofiedalskolan i Valbo. Foto: Stefan Larsson/SVT

Man frias från våldtäkt mot barn på Sofiedalskolan

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 20-årsåldern som dömdes av Gävle tingsrätt i juni för våldtäkt mot barn på Sofiedalskolan i Valbo, i Gävle kommun, frias nu av hovrätten för nedre Norrland. Hovrätten anser att bevisningen inte räcker för att döma mannen för våldtäkt mot barn.

Det var i början på april som mannen i 20-årsåldern greps och senare häktades misstänkt för våldtäkt mot barn, efter att polisen dragit i gång en utredning kring ett grovt brott på skolan. Mannen dömdes i tingsrätten till fängelse i ett år och åtta månader – en dom som nu hovrätten ändrar. Hovrätten gör bedömningen att bevisningen inte räcker för att döma mannen för våldtäkt mot barn.

– Det är en upprättelse för min klient. Vi menar att hovrätten har gjort en korrekt bedömning av bevisläget. Han kan nu gå vidare i livet efter att ha varit häktad i fyra månader, säger Conny Engstrand, mannens advokat.

Mannen döms dock för olovligt anskaffande av alkohol, som han bjudit flickan på. Det brottet har han erkänt och han döms till dagsböter.

SVT Gävleborg har under måndagen sökt åklagaren som inte är tillgänglig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.