Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT Gävleborgs reporter från Sofiedalsskolan i Valbo Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Skola i Gävle spärrades av – polis utreder misstänkt våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder sedan torsdagen ett grovt brott på Sofiedalskolan i Valbo, Gävle och delar av byggnaden spärrades av. Under fredagsförmiddagen gick Åklagarmyndigheten ut med uppgifter om att en person nu sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn.

Ärendet kom in till polisen vid lunchtid på skärtorsdagen. Polisen ville till en början inte kommentera brottsrubriceringen, men vid 22-tiden på kvällen bekräftade man att det rör sig om ett misstänkt sexualbrott på Sofiedalskolan i Valbo.

En man i 20-årsåldern greps och anhölls vid 21.30 av jouråklagare. Under fredagsförmiddagen gick Åklagarmyndigheten ut med uppgifter om att personen misstänks på sannolika skäl för våldtäkt mot barn.

Den misstänkte personen ska inte vara anställd vid skolan.

Klassrum spärrades av

Enligt en förälder, som har ett barn på skolan, spärrades ett klassrum av under torsdagen.

I ett mejl, som gick ut till föräldrar som har elever på skolan, skriver rektor Niklas Hedqvist:

”Vi har i dag haft en incident på skolan som gjorde att både ambulans och polis kom till skolan. Händelsen är under utredning av polis vilket innebär att vi inte kan ge någon ytterligare information om själva händelsen. Det vi däremot kan informera om är att det inte finns någon känd hotbild mot skolan.”

Elev på skolan: ”Alla var lugna”

De elever som hade lektion intill klassrummet fick inte veta vad vad som hänt, och inte heller varför klassrummet spärrats av.

– När vi skulle ha bildlektion blev det lite strul med klassrumsbyten, men det var inget vi tänkte på. Däremot sa lärarna att vi inte fick gå ut ur klassrummet, vilket gjorde oss förvånade och man kunde ana att lärarna var stressade. Efter lektionen fick vi sedan höra att något hänt, att polisen kommit och spärrat av en del, men alla var lugna, berättar en elev från Sofiedalskolan som SVT varit i kontakt med.

”Så fruktansvärt”

En förälder som SVT varit i kontakt med förfäras över händelsen. Hon känner inte till mer än det som går att läsa i media.

– Jag är så illa berörd att jag inte kan prata om det. Det är så fruktansvärt. Jag tänker på barnet som blivit utsatt, säger föräldern, som vill vara anonym.

SVT Nyheter Gävleborg söker representanter från skolan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen utreder ett grovt brott som inträffade vid lunchtid på torsdagen och delar av Sofiedalskolan i Valbo har spärrats av. Foto: Stefan Larsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer