Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Målaren Johan Vahlman i Gävle känner inga kollegor som går utan arbete och kunderna får vänta på att underhållsmålning gjord. Foto: Alberto Lozano/SVT

Många boende väntar på målningsunderhåll i Gävle: ”Extremt långa köer”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals hyresgäster väntar på att få sina lägenheter målade i Gävle. De omfattande översvämningarna som drabbade Gävle 2021 gör tillsammans med en brist på målare att underhållet drar ut på tiden.

– Vi har 298 ordrar som ligger och väntar, vi hoppas komma ikapp vid årsskiftet, säger Anders Wesslén på Gavlegårdarna.

Väntar du på målning eller kanske på andra hantverkare? Hör av dig till reporter Alberto Lozano på alberto.lozano@svt.se eller 0700880780.

Johan Vahlman jobbar som målare på det kommunala fastighetsbolaget Gavlegårdarna. Sedan en lång tid tillbaka har han och hans kollegor mycket att göra. Företaget skriver på sin hemsida att hyresgästerna kan beställa underhåll online – men de varnar för lång väntetid.

Översvämningar i Gävleborg 2021

– Jag känner ingen målare som är arbetslös. Det finns hur mycket jobb som helst, det är stor brist just nu, säger Johan Vahlman.

Maja Carlsén är en av de drabbade hyresgästerna. Hon fick nycklarna till sin nya lägenhet den tredje oktober men det försenade underhållet gör att hon ännu inte har kunnat flyttat in.

– Jag studerar i Gävle och kan bo hos mina föräldrar, men det är tråkigt att jag inte kan bo i min lägenhet, säger Maja Carlsén.

Översvämningarna ledde till överbelastning

Efter översvämningarna som drabbade Gävle i augusti 2021 behövde många bostäder olika typer av underhåll. Det ledde till en överbelastning hos underhållsarbetarna som ännu inte har hunnit ikapp.

– Vi har anlitat två ytterligare entreprenörer för att kunna hålla rimliga väntetider, säger Anders Wesslén, underhållssamordnare på Gavlegårdarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet