Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som gör att lärarna lämnar sina jobb i Nordanstig? Hör vad läraren Hanna Heurlin tror det beror på i klippet. Anna Michiels, rektor på Bergsjö skola, säger också vad hon tror att det kan bero på. Foto: SVT, Gorm Kallestad/TT

Lärare lämnar jobbet i Nordanstig – femte värst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Lärarna i Nordanstigs kommun lämnar sina jobb. En granskning som SVT genomfört visar att nästan varannan lärare i kommunen lämnar sin tjänst under ett genomsnittligt år.

Varje år lämnar var fjärde lärare sin arbetsplats i Sverige. Det visar granskningen SVT har låtit genomföra med hjälp av SCB. För Nordanstig ligger siffran betydligt högre – på 45 procent. Det innebär att Nordanstig hamnar på femte plats bland landets kommuner med flest avhopp.

Förra året jobbade strax under 100 lärare i Nordanstig. Anna Michiels, rektor på Bergsjö skola, tror att att en del av förklaringen till den höga omsättningen på lärare i kommunen är ett glesbygdsfenomen.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

För dyrt att pendla

– Lärarna skaffar barn och har jättelånga avstånd att pendla och det går inte när man har barn på dagis. Eller så är de ensamstående och vill jobba närmare hemmet. Och så är det också bränslepriserna just nu.

Det är för dyrt att jobba i Nordanstig?

– Om man inte bor i Nordanstig så kan det bli ganska dyrt, ja.

NO-lärare extra eftertraktade

Hanna Heurlin undervisar i bland annat NO-ämnen på Bergsjö skola. Just NO-lärare är extra eftertraktade på arbetsmarknaden och hon hade inga problem att få jobb när hon flyttade till Nordanstig från Stockholm. Heurlin menar att många lärare hoppar mellan tjänster i olika kommuner eftersom det är ett bra sätt att få upp sin lön.

– Inom en kommun är det väldigt sällan du kan byta mellan skolor och få upp din lön på ett vettigt sätt. Du måste byta till en annan kommun för att höja din lön, säger hon.

”Påverkar eleverna negativt”

Hanne Heurlins resonemang får stöd av SVT:s granskning där just lönerna uppges som en avgörande faktor till att lärarflykten. Även arbetsbelastningen nämns som en viktig faktor för dem som väljer att byta arbetsplats.

– Jag tror att det kommer att påverka eleverna negativt. Det är erfarenheter som jag har sedan tidigare – att många lärarbyten gör eleverna osäkra, säger Hanna Heurlin.

Om SVT:s undersökning

  • SCB har på beställning av SVT tagit fram uppgifter över hur många grundskolelärare som byter tjänst varje år. Ett tjänstebyte i statistiken innebär att en lärares personnummer inte rapporteras in som anställd på samma skolenhet nästkommande år.
  • Statistiken omfattar alla lärare, oavsett anställningsform eller behörighet. Obehörig personal kan anställas med tidsbegränsning om skolan inte lyckas tillsätta behörig personal på tjänsten, efter tiden löpt ut kan anställningen förnyas. Därför avgränsas inte statistiken behörig eller obehörig personal, då det är kontinuiteten för lärare och elever som är fokus för granskningen.
  • Statistiken visar att andelen som bytt tjänst till nästkommande år har legat mellan 26 och 30 procent under åren 2014 – 2021. Det finns en viss felmarginal då en lärare kan förekomma på flera skolenheter under samma år, eller att en skolenhet genomgår en förändring som blir en ny tjänst för lärarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Mer i ämnet