Orarna i Gävlebukten Foto: SVT

Många nya naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

I Gävleborgs län har det bildats 20 nya reservat de senaste två åren, det är betydligt fler än tidigare. Ett av de senaste naturreservaten är ö-gruppen Orarna i Gävlebukten som invigs i sommar av miljöministern. Och sommarens första besökare är mjölkkor som ska ut på sommarbete.

Det ösregnar den här dagen då Oskar Jonsson från Ängsnäs gård i Österfärnebo ska ut med mjölkkorna på ön Orarna i Gävlebukten.

Korna står knäpptyst och avvaktar lugnt när Oskar med hjälp av kollegor från gården jobbar hårt med att få ombord djurvagnen på den linstyrda färjan. Den ska ta dem från Korsnäsfabrikens industriområde i Gävle till kommunens största skärgårdsö Orarna, som ligger bara ett stenkast bort.

– Det är lite roligt när vi ska vi köra ut djuren på ön för vakterna på Korsnäs de säger ”Kommer ni ut med korna i år i gen”, säger Oskar Jonsson och småler.

TV: Se ett längre TV-inslag från Orarna

130 öar och kobbar ingår

Orarna är ett av de 20 nya naturreservat som bildats i Gävleborgs län under 2015 och 2016. Huvudön Orarna är Gävlebuktens största ö, och oexploaterad av industrier och bebyggelse. I reservatet ingår även 130 mindre öar och kobbar, och havet runtomkring. 

– Oraran är unikt därför att reservatet innehåller många olika naturvärden. Vi har fantastiska strandängar, grunda bottnar som är viktiga för det marina livet, och här finns ett unikt fågelliv. Det är ett av länets finaste naturområden, säger Anna Jansson på Länstyrelsen naturvårdsenhet.

Många nya naturreservat

I hela landet bildades 153 statliga reservat år 2015, och 272 reservat år 2016. Ökningen beror på att regeringen gett mer pengar till landets länsstyrelser så de kan bilda nya reservat. Pengarna behövs främst för att staten ska kunna ersätta fler markägare.

Västerbotten har bildat 65 nya reservat under perioden, det är flest i landet. Gävleborg ligger i mellanklassen med sina 20 reservat. Och det finns många naturområden som är skyddsvärda och ligger och väntar på att bli skyddade.

Kan ni på Länsstyrelsen öka takten ännu mer?

– Nu kommer det att gå av farten, och vi har fått bättre rutiner så att vi kan snabba på vårt beslutsfattande. Jag tror vi kommer bilda fler reservat och kunna öka takten ytterligare, säger Anna Jansson på Länsstyrelsen som den här dagen följt med till Orarna. 

Ett naturreservat bildas för att skydda värdefulla naturområden och bevara den biologiska mångfalden. Men även ge möjlighet till friluftsliv.

Svårt att besöka ön

Men vill man göra en utflykt till Orarna som bara ligger 9 kilometer från Gävles stadskärna, så måste man ha egen båt.

Det är BillerudKorsnäs som äger marken då den historiskt ingått i fabriksområdet. Det har funnits en bro från fabriksområdet till ön, det vittnar borfundamenten om. Den linstyrda färjan som tar korna över sundet är inte till för allmänheten, annat än om man följer med på Gävle Stads stadsvandringar i sommar. Så tillgängligheten är starkt begränsad.

– Orarna är tillgänglig på vintern då man kan åka skidor hit, och även långfärdsskridskor och det gör det enklare för många att ta sig hit, säger Anna Jonsson på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Ni har inga planer att bygga en bro så att fler kan ta sig hit?

– Tyvärr kan vi inte bygga en bro.

Strandängarna har återuppstått

Oskar Jonssons kor hjälper nu till att sköta naturreservatet.  De har betat här under flera somrar och det är tack vare deras sommarbete som de gamla och biologiskt värdefulla strandängarna nu återuppstått.

– Jag var här året innan vi körde hit djuren första gången, och då var strandängarna igenväxta. Nu när det är öppet så jag hoppas att det blir bättre för fåglarna.

– Det känns roligt att vi kan bidra till naturreservatet på det här sättet, säger Oskar Jonsson och ler trots regnet den här dagen.

TV: Se ett längre inslag från Orarna på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.