En förklaring till underskottet är oväntat stora kostnader för placeringar av unga och missbruksvård. Foto: TT

Mångmiljonunderskott i socialtjänsten

Publicerad

Inför årsskiftet kommer nu bistra besked till Gävle kommuns politiker. De måste hitta över 50 miljoner kronor att stoppa i hålen som uppstått inom socialtjänsten under 2017.

Det ekonomiska utfallet för kommunens olika förvaltningar ska helst följa de prognoser som görs inför det kommande budgetåret. Vad gäller socialtjänsten har det tidigare inträffat att kostnaderna visat sig blir större än beräknat. 2016 till exempel blev underskottet 22 miljoner kronor.

Värre i år

Men 2017 ser resultatet ut att landa på en mer än hundraprocentig försämring, närmare 55 miljoner kronor. De stora förklaringarna är oväntat stora kostnader för försörjningbidrag, placeringar av unga och missbruksvård.

Socialtjänstens åtgärder är nästan uteslutande reglerade av lagar och bestämmelser och förvaltningen kan inte säga nej till utgifter eller åtgärder med motiveringen att det inte finns pengar i budgeten.

– Nej, så är det, säger Eva Marja Andersson (M), socialnämnden ordförande i en kommentar till det ekonomiska läget.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer