Utsikten blir magnifik i huset som nu är uppreglat och klart 33 meter upp i vattentornet. Foto: SVT/Anders Sundin

Bygger hus uppe på nerlagt vattentorn

Publicerad

Uppe på ett gammalt vattentorn i Hagaström utanför Gävle håller Tony Nordström på och bygger ett hus. Ett projekt som startade för 15 år sedan. Går allt som det ska är det klart till nästa jul.

– Därborta ligger Sandviken, där ser man vindkraftparken i Järbo och ända ut till Limön i Gävlebukten, säger Tony Nordström när vi går runt på de cirkelformade tornet.

Ja, det gäller att ha drömmar här i livet. Drömmar som ingen annan tror på. När Tony Nordström såg det gamla övergivna vattentornet i Hagaström utanför Gävle fick han en tydlig bild framför sig: Här uppe borde det byggas en bostad.

Problemet var bara att tornet redan var köpt av en privatperson.

– Kommunen hade redan sålt det, men det hände ingenting för honom så jag hörde av mig och fick köpa det, berättar Tony Nordström.

Ett årtiondes väntan på bygglov

Nu har det gått 15 år och huset har så sakta börjat växa upp. Det tog över tio år att få bygglovet, så själva byggandet har bara pågått ett par år.

– Det är byggandet som fascinerar och jag hoppas att allt ska vara klart till jul nästa år, säger Tony Nordström.

Vattentornslägenheten kommer att bli kvadratisk och ha öppen planlösning med tre sovrum och ett stort vardagsrum och kök. Det blir 360 graders utsikt, en inglasad hiss på utsidan och dubbelgarage i markplan.

– Grannarna tycker nog att jag tokig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.