Gruvan som kan komma att byggas i Bricka utanför Delsbo har debatterats i flera år och har nyligen fått en nytändning. Foto: SVT.

Medborgarförslag: ”Ge mer makt åt kommunen i gruvfrågor”

Publicerad

Ett medborgarförslag har lämnats in till Hudiksvalls kommun med anledning av en eventuell gruvetablering i Bricka, utanför Bjuråker. Personerna bakom förslaget vill se ett kommunalt veto vid gruvetableringar.

Det är representanter från Friggesunds Byalag, Delsbo Byaråd och Dellenbygdens Framtid som har skickat in medborgarförslaget. De vill att kommunen ska ha beslutsrätt vid gruvetablering inom den egna kommunen, precis som vid vindkraftsetableringar. 

Det yrkas därför på att Hudiksvalls kommun ska uppvakta regering och riksdag för att få till en komplettering i miljöbalken.

I medborgarförslaget skriver man att den tilltänkta gruvan i Bricka är ett skolexempel på hur fel en placering av en gruva skulle kunna bli. Bland annat nämns drickvattenbrunnar och skogarna med sin stora potential för utökad turism.

Ansökte redan 2010

Svenska Vanadin AB ansökte redan 2010 om tillstånd för att få öppna gruvan utanför Delsbo. I gruvan är det tänkt att brytas järnmalm. 2015 beslutade dock Mark- och miljödomstolen att avvisa bolagets ansökan.

I april i år inleddes nya samtal om gruvan i Bricka.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer