Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare Region Gävleborg. Foto: SVT

Mer av bristvaran influensavaccin efter nyår

Publicerad

Efter nyår får hälsocentralerna i Gävleborg mer influensavaccin. Men det är en liten mängd som fortfarande först och främst bör gå till de mest behövande, enligt Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

– Men blir det något över efter några veckor är alla välkomna som vill ta vaccinet, säger han.

Efter att vaccinet tog slut i november så har många som borde få vaccin inte fått det. Nu har Sverige lyckats få loss knappt 50 000 doser av det redan upphandlade vaccinet Vaxigrip Tetra, från ett annat europeiskt land som inte behövde dem.

Delas upp

Dessa doser delas upp på fyra landsting; Uppsala, Västmanland, Dalarna och Gävleborg.

– Vi får ungefär 8750 doser som hälsocentralerna i länet kan beställa, säger Signar Mäkitalo.

– De som är över 65 år eller tillhör någon av riskgrupperna bör vaccinera sig först och nu hoppas vi att vaccinet räcker till alla dem.

Smittan finns i länet

Även de som är närstående till svårt sjuka personer får ta vaccinet. Men än så länge har Gävleborg klarat sig relativt bra från den smittsamma sjukdomen.

– Under helgen nu fick vi in 6 nya diagnostiserade, så det finns influensa i länet, helt klart, men det är inte så många ändå, säger Mäkitalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.