Mikhail Borzykin . Foto: SVT

Rysk regimkritiker har sin fristad i Sandviken

Publicerad

Den ryske regimkritiske poeten, sångaren och kompositören Mikhail Borzykin har sedan ett år fått en fristad i Sandviken.
– Den frihetliga atmosfären är väldigt viktig för mig. Och ju mindre frihet jag fick i Ryssland desto större lust fick jag att lämna landet, berättar Mikhail Borzykin.

Artisten och poeten Mikhail Borzykin från Sankt Petersburg är med i organisationen ICORNs fristadskoncept, där Sandvikens kommun är delaktig.

Mestadels uppträder han själv men han är också frontfigur i gruppen Televizor som under slutet av 80-talet var en av de största ryska rockgrupperna. Till att börja med var det det gamla sovjetiska systemet som han kritiserade i sina sånger.

Nagel i ögat

Så småningom har det blivit de styrande i dagens Ryssland som står i fokus. Mikhail Borzykin har varit en nagel i ögat på regimen i sitt hemland under lång tid.

Han har genom åren deltagit i och arrangerat protestkonserter bland annat till stöd för punkbandet Pussy Riot i hemstaden Sankt Petersburg för några år sedan.

Valde att inte delta i valet

Nyligen var det val i Ryssland och Vladimir Putin valdes återigen till president. Men Sandvikens fristadskonstnär avstod från att rösta och säger sig vara trött på situationen i dagens Ryssland.

– Jag har försökt så gott jag kan att skapa förändring i 32 år. Jag måste få vila litet, avslutar Mikhail Borzykin.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer