• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

146 299 824 kronor plus ränta vill Söderhamnsföretaget Blommor och bär av Blekingeföretaget. Foto: Gorm Kallerstad/TT

Miljonbråket om bären – Söderhamnsföretag kräver 146 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 146 miljoner kronor kräver Söderhamnsföretaget Blommor och Bär av Blekingeföretaget Olle Svenssons partiaffär i en stämningsansökan.

Orsaken till stämningen är att Söderhamnsföretaget anser att Blekingeföretaget har brutit mot två ingångna avtal.

Avtalen innebär att Blommor och Bär inte får sälja sina bär till någon annan än Olle Svenssons partiaffär. Olofströmsföretaget förbinder sig att inom vissa spann köpa samtliga bär som erbjuds av Söderhamnsföretaget.

Förlorade intäkter

Nu anser Blommor och bär att Blekingeföretaget har brutit dessa två avtal under förra året genom att bland annat att inte köpa bär från Söderhamnsföretaget utan istället köpt från andra.

Vd Bo Axelsson menar att detta inneburit förlorade intäkter, men också utgifter för exempelvis fler thailändska plockare än nödvändigt.

– Vi har låtit våra jurister göra en bedömning och har på inrådan av dem valt att gå till domstol för att avgöra det här, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Saknar verklighetsförankring

Blekingeföretaget menar att de uppfattade det som att Söderhamnskoncernen hade en annan samarbetspartner klar inför säsongen och kan därför inte se hur den ekonomiska skadan kunde blivit så stor.

– Varför Olle Svenssons skulle vara ansvariga för detta ställer vi oss frågande till, vidare bedömer vi att beloppet saknar verklighetsförankring och rimlighet. Uppfattningen hos Olle Svenssons är fortsatt, vilket också framförts, att samarbetet avslutades ömsesidigt, skriver företaget till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.