En man i 40-årsåldern greps vid 01-tiden under natten mot juldagen. Han misstänks för att ha anlagt en brand i Enångers bygdegård. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Misstänkt pyroman i Enånger häktad – greps även i somras

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern har häktats efter branden i Enångers bygdegård natten mot juldagen. Senast i somras greps samma person med tändare nedstuckna i stövlarna.

Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. 

– Polis påträffade honom i närheten av brottsplatsen och fattade misstankar. Han nekar till brott, säger Joakim Johansson, åklagare.

Under flera somrar i rad har orten drabbats av underliga bränder, då på idrottsplatsen, och vid det senaste tillfället, i augusti i år, greps samme man. Då hade han tändare nedstuckna i stövlarna. Han misstänktes först för mordbrand, men rubriceringen ändrades till skadegörelse innan han till slut släpptes fri.

– Förundersökningen lades ner med hänvisning till att han fick vård, säger Joakim Johansson.

Den nu aktuella branden i bygdegården är allvarligare enligt åklagaren.

– Det är en stor byggnad och en del av den används som privatbostad, men ingen var hemma när det hände, säger Joakim Johansson.

Ska finnas vittnen

Enligt Joakim Johansson var det de tidigare händelserna i Enånger som gjorde att misstankarna riktades mot samme man igen, som även den här gången befann sig i närheten av brandplatsen.

– Sen har det gjorts vissa beslag och i den tekniska undersökningen har det gjorts iakttagelser som stärker misstankarna mot honom. Det finns även vittnen som har gjort iakttagelser, säger han.

Häktningsförhandling hölls i Hudiksvalls tingsrätt under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.