Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis på plats undersöker området i Gävle där en person hittades skadad under lördagskvällen. Foto: Roger Nilsson

Två anhållna för mord efter dödsskjutningen i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Två män, en 16-åring och en 17-åring, är anhållna misstänkta för mord efter att en man blivit ihjälskjuten i ett bostadsområde i Gävle på lördagskvällen. Det är det fjärde allvarliga våldsbrottet som inträffat i Gävleområdet inom två veckor.

Flera polispatruller kallades till stadsdelen Sätra vid 20.30-tiden på lördagen efter larm om höga smällar. På en plats utomhus i ett bostadsområde anträffades en skadad man som genast fördes till sjukhus.

Klockan 03 på morgonen uppgav polisen att mannen avlidit av sina skador och att brottet utreds som mord. Anhöriga är underrättade.

Vid lunchtid på söndagen meddelade Åklagarmyndigheten att två unga män är anhållna på sannolika skäl misstänkta för mord. Åklagaren utesluter inte att fler misstänkta finns.

– Det är två personer, 17 respektive 16 år gamla, och de anhölls av jouråklagare under natten på sannolika skäl misstänkta för mord. Den ena gärningsmannen och även offret är kända av polisen sedan tidigare, säger vice chefsåklagare Micael Dahlberg vid Åklagarkammaren i Gävle.

Oklart om kopplingar finns

Det var vittnesuppgifter som ledde till att polisen kunde gripa de två misstänkta gärningsmännen. Det är fortfarande oklart huruvida det finns en relation mellan dem och offret och om skjutningen har någon koppling till något av de andra nyliga våldsbrotten i Gävleområdet, uppger Micael Dahlberg.

Utredningen fortsätter nu med  kompletterande förhör och andra utredningsåtgärder.

Tros ha skett i en ”kriminell miljö”

Flera faktorer i utredningen tyder på att skottlossningen skett i en kriminell miljö, uppgav polisen på sin hemsida strax efter midnatt.

– Det är ett brottsfrekvent område, intygar Viktor Åkring Dicksved.

Under natten var den misstänkta brottsplatsen avspärrad och polisen på plats arbetade med olika utredningsåtgärder. På söndagsmorgonen var avspärrningarna borta.

Polisen uppmanar personer som kan ha gjort iakttagelser i samband med händelsen att höra av sig.

Flera allvarliga våldsbrott

Just nu utreds flera grova våldsbrott som har skett i Gävleområdet under den senaste tiden. En 16-årig pojke mördas i Sandviken, en man hittas svårt skadad vid Rådhustorget i Gävle och en person skottskadas mitt på ljusa dagen i närheten av tågstationen i Gävle – allt inom loppet av en vecka.

Totalt har 57 dödsskjutningar inträffat i Sverige i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.