Mittmedias tryckeri i Gävle. Foto: Erik Engelro/SVT

Mittmedias tryckeri i Gävle hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Tryckeriet vid Gefle Dagblads gamla lokaler på Hattmakargatan i Gävle är hotat av nedläggning.

– Det finns inget styrelsebeslut men det finns en tanke eftersom vårt hyresavtal för tryckerilokalen går ut någongång i mitten av 2019, säger Per Bowallius, VD Mittmedia.

Efter att Arbetarbladet och Gefle Dagblad flyttade ut ur sina gamla lokaler tidigare i år så såldes även byggnaden där tidningstryckeriet i dag finns. I stället hyr man nu lokalen av den nya ägaren, ett hyresavtal som löper ut under 2019.

Inom Mittmedia pågår en översikt av bolagets tryckeristruktur. Så sent som 2015 lades tryckeriet i Hudiksvall ned. Då flyttades trycket av Hälsingetidningarna till Gävle där Gefle Dagblad och Arbetarbladet redan trycktes. Nu kommer alla titlarna som trycks i Gävle flyttas till en annan ort. Vart är oklart.

Mittmedia
Per Bowallius, VD Mittmedia. Foto: Mittmedia/Pressbild

Kan man flytta tryckeriet till en annan plats?

– Det är ganska dyrt att flytta det. Bygga nytt tryckeri kommer nog inte att ske över överskådlig tid. Tryckerikapaciteten i Sverige är egentligen för stor, säger Per Bowallius, VD Mittmedia.

Konverteras till bostäder

Enligt Gefle Dagblad finns det med i avtalet med hyresvärden om att tryckeriverksamheten ska upphöra.

– Vi fick tre års respit, sedan vill hyresvärden komma åt fastigheten för att konvertera den till bostäder. Jag skulle tro att det behövs fyra fem månader att demontera och sanera lokalerna, säger Jan Andersson, VD Mittmedia Print till tidningen.

Vad händer med personalen?

– Nu kör vi vidare enligt den plan som ligger. Hur det ser ut när vi står inför ett formellt beslut får vi återkomma till, säger Per Bowallius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittmedia

Mer i ämnet