Moa Martinson-priset till Anna Jörgensdotter

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Anna Jörgensdotter, som bor i Gävle, har fått Moapriset för 2017. Priset delas ut till en författare som arbetar i Moa Martinsons anda.

Anna Jörgensdotter är aktuell med sin roman ”Solidärer” som gavs ut i höstas och som handlar om hur unga män söker sig till Spanien för att delta i spanska inbördeskriget som pågick mellan 1936 och 1939. Bland annat Ingemar som lämnar sin gravida exflickvän Klara i Gävle för att slåss mot fascisterna. ”Solidärer” har fått mycket fina recensioner och vi berättade om Anna Jörgensdotter i september förra året.

”I Moas anda blåser hon liv i mänskliga öden i samhällets och historiens marginaler. Hennes bildspråk är konkret poetiskt och lämnar aldrig livet hennes gestalter tvingas leva. Ett slags dröjande vemod genomsyrar hennes romaner, som ofta skildrar vad man ytligt sett kan tycka är livsnederlag.” skriver Ebba Witt-Brattström i Moa-sällskapets motivering till priset.

Delas ut i Stockholm

Moa Martinson-priset har delats ut sedan 1989 och har bland delats ut till Sara Lidman, Kerstin Ekman, Suzanne Osten och Susanna Alakoski.

Priset består av 20 000 kronor och delas ut den 27 januari i Stockholm.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Pappa Pralin (2002)

Homecomingqueen: Dikter (2004)

Änglarnas syster (2005)

Bergets döttrar (2009)

Livfjädrar: Kvinnornas Sandviken (2012), tillsammans med Helene Rådberg och Carolina Thorell

Drömmen om Ester (2015)

Solidärer (2017)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer