Hon har masten inom synhåll – ändå finns ingen täckning

Uppdaterad
Publicerad

Enligt bybor funkar vare sig bredband eller mobiltelefoni tillfredsställande i Kungsberg, någon mil utanför Sandviken. Trots detta finns det en stor telemast inom synhåll från byn, men byborna misstänker att masten inte är till för dem.

Tillsammans med bredbandskollen har SVT kartlagt hur tillgången till mobilt bredband ser ut i landet och visst har täckningen blivit mycket bättre i Gävleborg bara under förra året, men det finns fortfarande problemområden som Kungsberg, två mil från Sandviken.

– Internet är A och O för en företagare idag, säger Annette Bergqvist som driver ett av ca 30 företag i Kungsberg. Anette Bergqvists företag är inriktat mot friskvård och hon tar mot kunder i en lokal på gården men enligt henne är det mobila bredbandet väldigt opålitligt i byn, vilket får konsekvenser.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– Kunderna kan inte använda kartorna i sina telefoner för att hitta fram tilll mig och när de ska betala måste de ofta använda kontanter.

Måste gå utomhus för att ringa

Det är inte bara det mobila bredbandet som är opålitligt, enligt de bybor SVT träffar så är även själva telefonin behäftad med en hel del problem, många i byn måste gå utomhus för att kunna ringa.

Stig Åke Björnmyr är också företagare i byn, han är verksam i bygg- och entreprenadbranschen och är beroende av en fungerande internetuppkoppling bland annat för att kunna skicka offerter med kartor och bilder.

– Men den ADSL-uppkoppling vi har räcker inte till så när vi ska skicka tunga filer måste vi leta rätt på någon annan med en fungerande uppkoppling som vi kan låna eller så får börja sända på kvällen innan vi går och lägger oss. Då har det filerna förhoppningsvis kommit fram på morgonen, säger Stig Åke Björnmyr.

Masten synlig från byn

Ändå står en mobilmast högst uppe på Kungsberget, fullt synlig från byn. Enligt byborna är masten inte till för dem.

– Den har antennerna riktade nedåt backen och den skidanläggning som ligger där så att gästande stockholmare ska kunna surfa på sina telefoner. Det är klart att de ska få göra det, men vi som försöker driva företag i byn vill ha tillgång till en lika kraftfull uppkoppling som de har, säger Stig Åke Björnmyr.

HUR PRISVÄRT ÄR DITT BREDBAND?

Gör SVT:s bredbandstest här

Gå in och gör vårt test för att se hur prisvärt ditt bredband är. Passa gärna på att dela med dig av erfarenheter, bra som dåliga, om hur ditt bredband fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet