Kommunalråd Erik Holmestig (C) vill se en snabbare utbyggd vindkraft. Foto: SVT

Moderaterna i Gävle vill stoppa all vindkraft nära kusten

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Gävle vill stoppa all kustnära vindkraft. Man vill att kommunen använder sitt veto till att säga nej till alla ansökningar att bygga närmare än 50 kilometer från kusten.

Under måndagen lämnade de moderata fullmäktigeledamöterna William Elofsson och Pekka Seitola in en motion till kommunfullmäktige.

Samtidigt höll Centerpartiet i Gävle en hearing om att basindustrin efterlyser en utbyggd vindkraft i regionen. Så frågan delar politiken i Gävle och har gjort så en längre tid.

Kommunalråd Erik Holmestig (C) vill se en snabbare utbyggd vindkraft. Foto: SVT

– Tempot i utfasningen av fossila bränslen och övergången till elektrifiering och energilösningar baserade på grön vätgas förutsätter kraftigt utbyggd elproduktion i regionen. Att industrin och transportsektorn är så tydliga med att vindkraft är det enda rimliga alternativet för att vi inte ska tappa konkurrenskraft och arbetstillfällen är en viktig signal till oss i regionens kommuner, säger Erik Holmestig i ett pressmeddelande.

William Elofsson (M), kommunalråd i opposition:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.