Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör advokatens reaktion i videon över att 16-åringens släpps efter sju månader i häktet. Foto: SVT/Arkiv

Mordet i Sätra: 16-åringen släpps ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

16-åringen som misstänks för delaktighet för mordet i Sätra släpps i väntan på dom. Det beslutade Gävle tingsrätt under onsdagen när rättegången avslutades i Attunda tingsrätt.

I november 2022 sköts en man, med nära kopplingar till den kriminella miljön i Sätra, till döds med minst 14 skott.

Sluten ungdomsvård

Åklagaren yrkade i samband med slutpläderingen på fyra års sluten ungdomsvård för de två äldsta tonåringarna, respektive två år för 16-åringen.

Dödskjutning av 24-åring i Sätra

Ytterligare tre pojkar är åtalade för brott i samband med mordet. Det är två 16-åringar som åtalats för grovt skyddande av brottsling. Den tredje skulle ha känt till mordplanerna utan att slå larm. Där yrkar åklagaren ungdomsvård för samtliga tre.

Tonåringarnas försvarare yrkar på frikännande domar eftersom de anser att åtalen bygger på indicier och att det inte utretts tillräckligt om det finns alternativa gärningspersoner.

Glädjescener

Gävle tingsrätt beslutade vid onsdagens avslutande förhandling att släppa den 16-årige pojken ur häktet. De två 17-åringar blir fortsatt kvar i häktet.

SVT:s reporter på plats berättar att det utbröt glädje bland anhöriga när beskedet kom. Pojken kramades om när han fick lämna rättssalen efter sju månader i häktet.

– Både jag och min klient är oerhört lättad över beslutet, säger Rebecca Vinsa Mueller som är 16-åringens advokat.

Detta har hänt: Mordet i Sätra i Gävle

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En person med nära kopplingar till den kriminella i Gävle miljön mördas i stadsdelen Sätra i Gävle. I videon ser du bakgrunden till mordet. Foto: SVT Grafik/Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödskjutning av 24-åring i Sätra

Mer i ämnet