Motormännen är kritiska till regelverket kring mopedbilar Foto: SVT

Motormännen efterlyser hårdare krav på mopedbilar

Uppdaterad
Publicerad

Under de två senaste åren har antalet registrerade mopedbilar ökat med nästan 250 procent enligt Trafikverket. Men det är inte alla som är nöjda med den utvecklingen.

Mopedbilar ses allt oftare i trafiken. De har en tillåten maxhastighet på 45 kilometer i timmen. Och så länge man håller sig från motorvägar, motortrafikleder och cykelbanor är det bara ut och köra i trafiken.

Man måste i och för sig ha ett körkort, men det är ett körkort för vanlig EU-moped. Något som Seved Röstberg från Motormännen i Gävle reagerar på.

– Det är inte ett fullgott körkort man har för att få framföra de här fordonen. Det är ju ett mopedkörkort man har och det är stor skillnad att köra bil. Man tar mycket mer plats i trafiken med ett sånt här fordon och för många övriga trafikanter så är det ett irritationsmoment.

”Kraven bör vara likartade”

Till det yttre liknar mopedbilarna mest en bil men de behöver till exempel inte kontrollbesiktigas. Seved Röstberg menar att det borde ställas högre krav på den här sortens fordon.  

– Kraven bör ju vara likartade i alla fall som gäller för vanliga fordon, det vill säga besiktning, lagkrav när det gäller däck och annan säkerhetsutrustning. Det är också viktig att förbättra förarutbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.