Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nya fordonstrenden bland unga: mopedbilar

Publicerad

Det är en blandning av moped och bil – mopedbilarna blir mer och mer populära bland ungdomar som ännu inte får köra bil.

Ett relativt nytt fenomen på våra vägar är de så kallade mopedbilarna. De är ett mer billiknande alternativ för ungdomar över 15 som har körkort för vanlig EU-moped. På två år har antalet registrerade mopedbilar ökat med nästan 250 procent i Sverige, enligt Transportstyrelsen.

– Jag kör flera gånger varje dag, säger André Helsing som går i nian på Prolympiaskolan i Gävle.

Mopedbilar får köras på alla vägar utom motorväg, motortrafikled och cykelbana, eftersom högsta tillåtna hastighet är 45 km/h. Alla mopedbilar rymmer en förare och en passagerare, och båda platserna har trepunktsbälten.

– Jag brukar skjutsa min lillebror till träningar, mina föräldrar är jättenöjda, säger André Helsing.

Men prislappen är hög. En ny mopedbil säljs för mellan 100.000 och 180.000 kronor, begagnade kan kosta hälften av det.

Ändå märker bilsäljare i Gävle hur efterfrågan ökar, inte minst från familjer där ungdomarna håller på med till exempel hockey eller ridning som kräver mycket utrustning.

MISSA INTE: Så får du dina lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

A-traktorerna

Mer i ämnet