• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Fler asylsökande skulle ha syns i ensemblen på Mowgli än vad det gör nu. Foto: Mikael Johansson/SVT

Mowgli ett integrationsprojekt med förhinder

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hade Tingshusteatern premiär för sin föreställning Mowgli i det gamla järnverket i Iggesund. Förutom ett teaterprojekt är också föreställningen ett integrationsprojekt.

Rudyard Kiplings 1800-tals berättelser om djungelpojken Mowgli är lika aktuell idag som när den skrevs.

– Den ställer massor med frågor om till exempel vem man är, speciellt när man som Mowgli måste fly hela tiden. Jag tycker det är bättre att väcka olika frågor än att komma med en massa svar, säger Lisette Boman, manusförfattare och regissör på Tingshusteatern.

Lisette Boman, regissör och manusförfattare, till Tingshusteaterns uppsättning av Mowgli. Foto: SVT

TV: Se ett längre reportage från föreställningen på SVT Play

Till skillnad från den mer kända filmversionen där Mowgli är en hjälte ligger den här teaterversionen nära Kiplings originalversion som visar på en mer vilsen Mowgli som inte känner att han hör hemma hos varken människor eller djur.

Paralellerna hur dagens asylsökande kan känna sig när de kommer från sina hemländer och hamnar i en litet samhälle i Sverige är slående.

– Det var därför som vi valde att bearbeta Kiplings noveller eftersom det var det som vi ville peka på, säger Lisette Boman.

Nedläggning tvingade bort skådespelarna

Ensemblen hade fler asylsökande som skådespelare från början. Men nedläggningen av flyktingboendet på Svanbacken i Delsbo gjorde att de försvann när de flyttades till asylboenden längre norrut i landet.

Mahoud Ghazi är en av de nysvenskar som fått chansen att spela teater. Foto: SVT

En som däremot är kvar Mahoud Ghazi som kommer från Syrien. Han kom till Sverige för ett år sedan. Sedan sju månader är han med i ensemblen.

– Jag kunde ingen svenska alls när jag kom med i teatern. Nu har jag lärt mig mycket mer. Hemma i Syrien hade jag ingen tanke på att spela teater. Det är fantastiskt roligt. Dessutom har jag fått en massa nya vänner, säger Mahoud Ghazi.

Sorg och frustration

Mahoud känner både sorg och frustration för de som tvingats lämna ensemblen ofrivilligt.

– Här hade de vänner, börjat lära sig svenska, gick i skolan och började känna sig som hemma. Helt plötsligt ska de bara väg till någon ort i Norrland. Inte alls bra, säger han och ruskar på huvudet.

Föreställningen spelas även till helgen och nästa helg.

LÄS OCKSÅ: Räls blev skådeplats för rån

Kort om Mowgli

Mowgli är en av figurerna i Rudyard kipplings novellsamlingar In the Rukh från 1893, Djungelboken från 1894 och Andra Djungelboken från 1895. Mowgli är ett indiskt vilt barn som uppfostras av en vargflock innan han återvänder till människorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.