Musikdrömmar blir verklighet i Gävles Dream Orchestra. Foto: Privat

Musikdrömmar blir verklighet i Gävles Dream Orchestra

Uppdaterad
Publicerad

Många av dem hade aldrig haft en fiol eller en cello i sin hand tidigare – några hade aldrig ens spelat ett instrument överhuvudtaget. Dream Orchestra i Gävle är en orkester med unga människor som är nya i landet. Tillsammans skapar de inte bara musik, utan också gemenskap.

– Jag trodde aldrig att jag skulle vara med i en orkester. Men nu, wow, säger 17-åriga Awa Jallow som spelar cello.

Awa berättar att hon innan inte ens visste vad en cello var.

Dream Orchestra bildades i Gävle i hösten 2018 och är ett spår i Kulturskolans och El Sistemas verksamhet. El Sistema är en global musikrörelse som vill ge barn och ungdomar möjligheten att spela och sjunga tillsammans och därmed få utvecklas i en positiv riktning.

”Vi är som en familj”

Orkestern i Gävle består i dag av 30 elever. Alla är nya i landet, många är ensamkommande.

–  Här får alla en plats och en tillhörighet. Den som är borta saknar vi, säger Ulrika Svedén som är sångpedagog och processledare för El Sistema.

Omid Teimuri spelar fiol.

– Det är fantastiskt roligt att vara med här och få lära känna nya människor. Vi kommer från olika kulturer och pratar olika språk, men vi spelar inte bara tillsammans, utan vi är som en familj, säger han.

Satsar på att bli en symfoniorkester

Målsättningen är att på sikt ha en symfoniorkesters besättning med stråk, blås och slagverk. Bland ungdomarna finns stora drömmar om att fortsätta spela musik.

– Ja, jag vill fortsätta att spela fiol. Fiolen är nummer ett, säger Omid Teimuri.

Han får medhåll från kompisen Hafiz Ataei:

– Jag vill också fortsätta med fiolen. Det är fantastisk att spela!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.