Operatenoren Rickard Söderberg sjunger med folkmusiker i ”Peer Gynt i ny kostym”. Foto: SVT

Musikstilar blandas i ny Peer Gynt i Iggesund

Publicerad

Operatenoren Rickard Söderberg kommer till Järnverket i Iggesund på fredag kväll för att medverka i ”Peer Gynt i ny kostym” – en föreställning där stilar möts när yrkesmusiker och amatörer tar plats på scenen.

I torsdags eftermiddag repeterade operasångaren Rickard Söderberg med musikensembeln från Hälsingland för första gången. Ett möte mellan folkmusikerna och den klassiskt skolade tenoren.

– Barockmusik och folkmusik ligger så otroligt nära varandra så när folkmusiker spelar barockmusik... Jag får total gåshud, säger Rickard Söderberg.

Från början var planen en operaföreställning med nyskriven musik till Peer Gynt som skulle spelas under tre veckor. Men projektet fick inte finansiering, och i stället blev det två aftonföreställningar, den 19 och 20 augusti.

I första akten kommer Ann-Marie Backlund från Bjuråker i Hälsingland att framföra både Griegs orginalmusik till Peer Gynt och nyskrivet material av folkmusikern och kompositören Thomas von Wachenfeldt.

– Jag har inte varit här och sjungit sedan sekelskiftet, sommaren -99. Det är otroligt vilka möjligheter som finns om man vågar använda sig av hela rummet som jag tror att vi ska göra, säger Ann-Marie Backlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer