Naturvårdsverket säger nej till Gävle kommuns planer på att ta ner 40 lindar efter Gavleån i Gävle. Foto: SVT/Markus Dahlberg

Naturvårdsverket vill stoppa avverkning av 40 lindar längs Gavleån

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommuns planer har tidigare stoppats delvis när Mark- och miljödomstolen beslutade att endast hälften av de 40-tal lindar längs Gavleån får fällas i bygget av nya Å-rummet. Nu vill Naturvårdsverket att samtliga träd utom två får stå kvar.

Gävle kommun vill bygga om området kring Gavleån i centrala Gävle, bland annat ska bryggor anläggas. Kommunen vill också fälla ett 40-tal lindar i den omgärdande allén, men Mark- och miljödomstolen gav endast tillåtelse att fälla hälften.

Alléer omfattas av ett biotopskydd eftersom de anses särskilt viktiga för växt- och djurliv och människors livsmiljö, bland annat, och får endast avverkas om särskilda skäl föreligger, exempelvis om biotopskyddet får orimliga konsekvenser för bebyggelse i närheten.

Ärendet är överklagat

Kommunen har överklagat ärendet och vill fälla fler träd. De vill plantera nya träd och menar att flera av de nuvarande lindarna utgör en säkerhetsrisk på grund av sitt tillstånd och det därmed blir svårt att byta ut enstaka träd.

Naturvårdsverket yttrar nu sig till Mark- och miljööverdomstolen och anser att inga träd förutom två, som är för sjuka och en säkerhetsrisk, får fällas. Resten är tillräckligt friska för att stå kvar, Naturvårdsverket anser också att kommunen inte har visat att träden medför orimliga konsekvenser för verksamheter i närheten.

Ärendet ska avgöras i Mark- och miljööverdomstolen den 11:e oktober. Även Länsstyrelsen har överklagat och driver samma linje som Naturvårdsverket, att inga träd bör få fällas.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.