Nej till psykiatriambulans i Gävleborg – nu utbildas all akut- och ambulanspersonal

Publicerad

Ambulans, akut och psykiatrivården i Gävleborg säger nej till psykiatriambulanser. Anledningen är att risken bedöms som stor att enskilda ambulanser är på fel plats vid fel tillfälle. Nu utbildas i stället all ambulans- och akutpersonal.

I flera storstadsregioner finns renodlade psykiatriambulanser som åker på larm om akut psykiatrisk vård. Sedan sommaren 2021 har frågan utretts inom region Gävleborg.

Nu ska samtlig personal inom ambulans- och akutsjukvården utbildas för att ta hand om dessa larm. Hittills har en tredjedel av ambulanspersonalen gått utbildningen.

– Vi har tagit hjälp av psykiatrin. Det är en sjuksköterska som är skräddarsytt en utbildning för oss, säger Jessica Rosén, biträdande chef för ambulans- och akutsjukvården i region Gävleborg.

Psykiatrin stärker upp

Även vuxenpsykiatrin i regionen bemannar upp sin egna akutverksamhet.

– Det gör vi för att kunna vara mer mobila och möta upp personer innan, tillsammans med eller i vissa fall i stället för ambulanssjukvården, säger Anna Sundqvist, verksamhetschef vuxenpsykiatrin.

Satsningen finansieras inom ramen för ett statsbidrag för att förbättra omhändertagandet av patienter med psykisk ohälsa.

”Risken stor att den är på fel plats vid fel tillfälle” – hör om beslutet om psykiatriambulans i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.