Nina Rung: Supertydligt i och med #metoo

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en stor och het debatt om sexuella trakasserier i samhället den senaste tiden. På Gavlerinken i Gävle lyssnade 1000 ungdomar i nian och gymnasiet på en föreläsning med kriminologen och genusvetaren Nina Rung.

Normer, övergrepp och våld. Det var kriminologen och genusvetaren Nina Rung fokus under måndagens föreläsning för skolungdomar. 

Hur stora är de här problemen i dagens samhällen?

– De är enorma. I och med me too har vi ju sett det supertydigt. Dessutom vet vi att ungefär var fjärde tjej i nian blir utsatt för ett ofredande.  , säger Nina Rung. 

Tidiga könsroller spelar roll 

Enligt Nina Rung sätts könsrollerna tidigt, redan i 10-årsåldern. Och därmed kommer också de olika förväntningarna på tjejer och killar. 

Det är något som unga i dag känner igen sig i. 

–  De tär många tjejer som blir utsatta i tidig ålder. Det märker man från Dagis, säger Angelina Elvsbrand. 

Varför tror du att det är så?

– Det är väl från hur vi har växt upp.

– Jag som kille ska inte grina till exempel. Men sen har jag lärt mig av bra lärare som har visat mig att man kan bryta normer, säger Yousif Al Asadi. 

Börja i förskolan

Men vad kan vi då göra åt dom här strukturella problem som vi växer upp med? Jo, bra, tydlig och tidig information till barn kan var ett sätt menar Nina Rung. 

– Vi måste jobba från förskolan, skolan och hela vägen upp och jobbar med de här frågorna, så vi på riktigt kan få en annan norm och ett annat klimat, säger Nina Rung. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.